Finnish story “Vierain silmin” in Usva!

I just noticed that the Finnish ezine Usva has published its folklore issue, which includes my story “Vierain silmin” (‘With Strange Eyes’). You can read the whole issue here – well, if you can read Finnish, that is. (I recommend downloading the PDF – it’s got pretty pictures and the text is formatted more nicely.) I can’t wait to read the rest of the stories, they look great!

“Vierain silmin” is set in the Finnish city of Turku, and is a weird urban fantasy thing about the otherworldly perils that may befall a person wandering into a park at night.

Anyway yaaay! I’m just so pleased to have another story out in Finnish. I feel more confident with my Finnish-language creative writing these days; I still write more in English, but I feel that I can write in Finnish too (even poetry!), which makes all the difference.

Some story notes in Finnish, because well, you have to know Finnish to read this story:

Eli suomeksi (en tiedä olenko ennen kirjoittanut suomeksi tässä blogissa, oudon tuntuista!): kirjoitin novellin alun perin kilpailua varten, jossa etsittiin Turkuun sijoittuvia spefinovelleja. Olin hurjan iloinen, että uskalsin myöhemmin lähettää sen Usvaan. Sain Usvan toimittajalta Anne Leinoselta todella hyviä kommentteja, joiden perusteella muokkasin novellin sen lopulliseen muotoon. Käyn Turussa säännöllisesti jatko-opintojeni takia, mutta kaupunki on kuitenkin aina jollain tapaa vieras, ei koti – eli oli mielenkiintoista kirjoittaa sinne sijoittuva novelli. Siinä näkyy jonkin verran “minun Turkuani”. Tosin itse en ole (vielä?) törmännyt kummallisiin rituaaleihin Kupittaan puistossa. 😉


Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *